Šofér mal prevážať diplomatickú poštu, ale pašoval cigarety

28.04.2013 Sobrance

Vyšné Nemecké 28. apríla (TASR) - Cez colný hraničný priechod Vyšné Nemecké cez vyhradený jazdný pruh vstupovalo v sobotu 27. apríla o 16.05 h diplomatické vozidlo. Ako TASR informovala Kára Baloghová, regionálna hovorkyňa Colného úradu Michalovce, vodič diplomatického vozidla poľského konzulátu vo Ľvove pri prestupe štátnej hranice z Ukrajiny na Slovensko vzbudil svojim neštandardným správaním u colníkov podozrenie.

„Išlo o vozidlo s poľským evidenčnými číslami označené ako diplomatické vozidlo s vodičom, občanom Poľskej republiky, ktorý sa preukázal ako zamestnanec konzulátu na Ukrajine, avšak nedisponoval diplomatickým pasom. Prevážať mal podľa jeho vyjadrenia diplomatickú poštu, colnou kontrolou však bol zistené, že zásielky nemali znaky diplomatickej pošty,“ spresnila Baloghová.

Colníci vozidlo podrobili dôkladnej fyzickej kontrole a zistili, že namiesto diplomatickej pošty a deklarovanej použitej elektroniky vodič vo vozidle na rôznych miestach doviezol spolu 119.940 kusov - takmer 600 kartónov cigariet rôznych značiek označených ukrajinskými kontrolnými známkami.

„Finančný únik na cle a daniach bol v tomto prípade vyčíslený na 16.287,85 eur,“ dodala Baloghová.

Uviedla tiež, že vodič sa počas colnej kontroly snažil odstrániť značku označujúcu vozidlo ako diplomatické a zmeniť doklady predložené ku kontrole. Prípad už prevzal miestne príslušný vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy.

„Ako sa dnes ukázalo, občan Poľskej republiky nikdy na veľvyslanectve v Ľvove nepracoval. Jeho auto bolo oblepené nálepkami, ktoré je možné voľne zakúpiť a patrilo jeho sestre. Doklad, ktorý predložil colníkom, mal síce pečiatku z veľvyslanectva, ale slúžil na úplne iný účel ako je prevoz diplomatickej pošty. Prípad je teda možné riešiť v štandardnom režime,“ spresnila informácie hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Dodala, že muž je momentálne v cele predbežného zadržania a vyšetrovateľ Kriminálneho úradu finančnej správy ho obvinil z trestného činu porušovania predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru. Vyšetrovateľ zároveň dnes predloží spis prokurátorovi a s ním aj návrh na vzatie do väzby.
 

Vyberte región